Trobada2007

La Muga Caula

3a trobada internacional de poesia d'acció i performance

Amb la voluntat de consolidar la trobada artística La Muga Caula, hem augmentat el nombre de participants i els recursos materials, a més de refermar els diversos apartats de què ja constava la trobada. Els artistes d’aquesta edició vénen d’arreu de Catalunya, de l’Estat espanyol i d’alguns països europeus. Una trobada internacional que aplega gent del món a partir d’un bon nombre d’artistes empordanesos.

Com que la recerca històrica és un dels elements motors d’aquesta trobada, els artistes i fets històrics que s’hi destaquen troben el seu espai en les conferències específiques i en la publicació i recopilació de documents. Les obres dels participants es presenten lliures de cap referència o condicionant temàtic per poder constituir un autèntic esdeveniment artístic d’art actual.

Salvador Dalí és la figura històrica relacionada amb el salt de la Caula al qual dediquem la tercera edició de La Muga Caula. Com que aquest salt era un indret popular d’excursió entre els figuerencs, Dalí el degué conèixer des de jove i segur que el recomanà als seus amics surrealistas, per exemple a Marcel Duchamp i a Man Ray. Hem pogut recopilar alguns testimonis orals de les visites de Dalí a les Escaules.

Fa uns anys, Jaume Blanch, propietari del restaurat La Caula, va explicar-nos que, en les dècades dels cinquanta i seixanta, Dalí solia visitar la Caula acompanyat de noies-models que es banyaven en el petit gorg que el salt ha anat formant. Lluís Duran, del restaurant Duran de Figueres, ens ha confirmat recentment l’existència d’aquestes excursions, que solien partir del seu restaurant. També Teresa López, de cal Martines, ens ha explicat que Dalí i Gala es van presentar un dia de finals dels seixanta al seu mas amb la intenció de comprar-lo. La negativa va fer que l’artista s’interessés per la compra del castell de les Escaules.