Origen2005

Marcel Duchamp al salt de la Caula
Marcel Duchamp al salt de la Caula
La trobada de poesia d’acció i performance La Muga Caula neix l’any 2005 d’una fita històrica; el 40 aniversari d’una fotografia que documenta la visita, l’any 1965, de Marcel Duchamp al salt de la Caula. Joan Casellas, artista d’acció que des de principis del anys noranta estudia la relació de Duchamp amb el salt de la Caula i la seva obra pòstuma Étant donnés, aprofita l’aniversari de l’esmentada visita duchampiana per endegar una trobada artística d’art efímer i conceptual basada en la poesia d’acció i la performance.

La família Ramírez-Rofastes, instal·lada a Can Burgas des de mitjan anys vuitanta, i en particular Lleonard Ramírez, persona inquieta i entusiasta de les activitats socials i culturals, animen Casellas a tirar endavant la trobada posant a disposició del projecte recursos humans i materials i oferint can Burgas com a espai de l’esdeveniment. Si bé La Muga Caula neix com una iniciativa cultural privada i independent, ràpidament rep el suport incondicional de l’Ajuntament de Boadella i les Escaules, el de la Societat Escaulenca i el de nombrosos veïns del poble, que posen a disposició casa seva per allotjar els artistes participants en la trobada. També hi col·laboren els restaurants El Molí i El Trull d’en Francesc i l’empresa d’alimentació Ben-Q-it, tots del municipi o rodalia. Ingrid Danckaerts, veïna del poble amb experiència en l’organització de trobades socials, s’integra també al projecte assumint-ne la direcció tècnica.

Elnom

La Muga Caula uneix de forma natural dos topònims del poble, Muga, del riu que el voreja i que vol dir ‘frontera’ en basc, i Caula, que significa ‘calenta’, del salt d’aigües termals origen del mateix poble i de les visites duchampianes. Així, La Muga Caula vol ser una frontera calenta d’intercanvi cultural.

Trobada

La forma de l’esdeveniment és temporal i pren cos a la manera de trobada anual el primer cap de setmana després de l’Onze de setembre. La denominació de “trobada” en comptes del concepte més recurrent de “festival” vol remarcar la idea d’interrelació entre artistes i visitants mes enllà de les presentacions del programa.

Per això s’anima a tothom a romandre al poble els tres dies de la trobada, i és per això que les presentacions, convenientment espaiades, es fan en blocs de matí, tarda i vespre.

El concepte de trobada

Larecerca

La trobada neix d’una recerca històrica, la presència documentada de Duchamp al poble, i continuà amb altres recerques relacionades, per exemple la presència de Man Ray a la Caula de la mà de Duchamp i d’aquests dos de la mà de Dalí. Així, les edicions 2005, 2006 i 2007 tenen respectivament com a focus i reclam la relació d’aquest rellevants artistes amb la Caula.

Completat el cercle d’aquesta relació històrica,i sense abandonar eventuals relacions històriques, la trobada inicia un nou període de promoció on el és a cada trobada obra d’un important artista viu en el camp de la poesia d’acció i performance, el qual fa el cartell i participa en la trobada. Aquest cicle l’inicia el poeta d’acció Julien Blaine. A més del que ja es feia en les edicions anteriors, exposició d’obres dels participants i conferències programades, obrim nous espais dedicats a la documentació fotogràfica i videogràfica i al comissariat, això darrer amb la introducció de la figura del comissari visitant.

Equip

Joan Casellas

Artista plàstic i fotògraf documentalista especialitzat en l’art d’acció. Va néixer a Teià, Barcelona, el 24 de maig de 1960. S’inicia a la pintura a deu anys i amb catorze ingressa a l’Escola Massana de Barcelona. Influït per l’art conceptual l’any 1976 realitza les seves primeres accions i intervencions efímeres dins el grup “Dada ataca de nou” que crea amb altres companys d’estudis. Posteriorment realitzarà objectes sota la influència de Marcel Duchamp i Joan Brossa. Ha sigut membre fundador de projectes com el CLUB 7 (1996-98), LA RED ARTE (1995-98) o el KABARET OBERT (2002-2008) i ha organitzat exposicions com DOCUMENT-ACCIÓ (1999) i trobades anuals de poesia d’acció i performance com la Muga Caula (des de 2005).

Ingrid Danckaerts

Educadora social diplomada en treball sociocultural per l’escola superior de Gant, Bèlgica. Màster en “Desenvolupament humà sostenible” de la Universitat de Girona (promoció 2006-2007). Experiència en gestió de diversos projectes socioculturals a Bèlgica i directora tècnica de les últimes edicions de la Muga Caula.