Exposició2016

BEN PATTERSON a l'Empordà

BEN PATTERSON a l’Empordà
El procés creatiu d’un cartell amb les fotografies i vídeos de Joan Casellas
+ una versió lliure del Bar d’en Ben

Exposició entorn de la darrera obra de l’artista Ben Patterson, membre fundador del grup FLUXUS i una de les figures més rellevants de l’art d’acció internacional, que aquest va realitzar per La Muga Caula i que actualment forma part del fons del Museu de l’Empordà.

Amb el suport del Museum Fluxus + de Potsdam i la Nassauischer Kuntsverein de Wiebaden.

Amb motiu de fer el cartell de la 12a trobada Internacional de Poesia d’acció i Performance La Muga Caula amb una foto-acció de Ben Patterson, Joan Casellas es va desplaçar a la ciutat de Wiesbaden els dies 25, 26 i 27 de maig de 2016 per realitzar aquest projecte a l’estudi de Ben Patterson.

D’aquesta trobada ban sorgir diverses sèries fotogràfiques i videogràfiques que han restat inèdites més enllà de la fotografia escollida pel cartell. Amb motiu del 5è aniversari de la mort de Ben Patterson i considerant que aquest cartell ha de ser una de les últimes obres de Ben Patterson si no literalment la darrera i que l’exemplar 1/5 de l’edició fotogràfica d’aquesta obra forma part dels fons del Museu de l’Empordà ens ha semblat interessat d’organitzar una mostra documental del procés creatiu d’aquesta foto-acció.

Era condició sine-quanon que tots els autors dels cartells promocionals de la Muga Caula participessin en la trobada. La sobtada mort de Ben Patterson just un mes després de realitzar la foto acció va impedir-li fatalment d’assistir a la 12a edició de la Muga Caula i conèixer el salt d’aigua de la Caula, que tant agradava al seu admirat Marcel Duchamp.

Els dies següents a la sessió fotogràfica Ben Patterson encara va poder seleccionar la imatge final, donar l’OK a la maqueta i titular l’obra: THE KAISER PLAYS VIOLIN. Amb aquesta exposició documental d’alguna manera el Kaiser Fluxus que va ser Ben Patterson tocarà finalment el violi a l’Empordà.

ESQUEMA DE L’EXPOSICIÓ: A la paret del fons l’obra THE KAISER PLAYS VIOLIN (concepte i acció Ben Patterson. Foto: Joan Casellas-Arxiu Aire).

L’ampolla en forma de violí que Ben Patterson usa en la seva foto-acció prové d’Itàlia, però nosaltres n’hem trobat un model idèntic a una vinateria de Figueres, així que davant la fotografia disposarem rèpliques dels objectes usats per l’acció; l’ampolla de vi, l’arqueta i un casc prussià com l’usat per Ben Patterson. En la paret esquerra es penjaran en format 13×18 cm totes les sèries fotogràfiques realitzades a l’estudi de Ben Patterson a Wiesbanden així com algunes fotos «d’àlbum» de les 5 trobades que Joan Casellas va mantenir amb Ben Patterson.

En la paret dreta exposem una segona versió del BAR D’EN BEN, que originalment vàrem muntar a la Galeria Lola Ventós de Figueres l’any 2016 amb motiu de la 12 a Muga Caula. Aquesta versió inclou obres de Nieves Correa, Abel Loureda, Yolanda Pérez Herreras, Goya, Pepe Murciego, Concha Jerez, Ruben Barroso, Teresa Ramírez, Oscar Abril Ascaso, Lola Ventós, Bartolomé Ferrando, Victòria Pujadas, Pietro Pellini, Fina Miralles, Lleonard Ramírez, Elsa von Freytag-Loringhoven, Pera Sousa, Lucia Peiró, Ben Patterson, Montse Sabater, Jose Iges, Lluís alabern i Ann Noel.

Al centre de la sala hi posarem un monitor de TV on passaran en loop diversos vídeos curts de Joan Casellas fets a l’estudi de Ben Patterson, com Ben Patterson un minut sense fer res, o el Fluxipiano i d’altres de trobades anteriors, tots ells inèdits. Tot plegat durarà 5 minuts.

L’exposició es complementarà amb un cicle de xerrades i accions, encara que aquestes siguin telemàtiques. Entre d’altres tenim confirmada la participació de Barbro Patterson, filla de Ben Patterson i Ann Noël artista Fluxus i gran amiga de Ben Pattersn, que va participar en 12 a Muga Caula. Comptem amb el suport del Museu Fluxus + de Potsdam i el Naussauischer Kuntsverein de Wiesbaden que al voltant del 25 de juny (efemèrides de la mort de Ben Patterson) presentaran un exemplar de la foto-acció THE KAISER PLAYS VIOLIN (que com a donació de la Muga Caula ingressarà a les seves respectives col·leccions) i una vídeo-visita-guiada de l’exposició del Museu de l’Empordà.

BEN PATTERSON
(Pittsburgh, USA 29 de maig de 1934, Wiesbaden, Alemanya 25 de juny de 2016)

Músic i artista plàstic va ser membre fundador del grup FLUXUS a Wiesbaden, Alemanya l’any 1962. El grup internacional FLUXUS del que van forma part entre molts altres George Maciunas, Yoko Ono, Emmet Williams, Charlotte Moorman, Wolf Vostell (1), Alison Knowles, Rober Filliu, Shigeko Kubota o Carolee Shneemann va ser l’impulsor principal de l’art d’acció arreu del món com a procediment artístic específic, l’art intermèdia i els llibres d’artista/llibres objecte darrere l’estela del moviment Dadà (1916-1924) en general i l’obra de Marcel Duchamp en particular. FLUXUS es va relacionar i associar amb nombrosos grups experimentals arreu del món entre els quals el grup ZAJ (Madrid 1964-1996) de Juan Hidalgo, Walter Marquetti i Esther Ferrer (2) Ben Patterson va participar activament a FLUXUS des de la seva fundació l’any 1962 fins al 1965 en què va “abandonar l’art” per desenvolupar diverses feines de gestió cultural a l’ajuntament de Nova York. L’any 1988 va retornar al món de l’art amb una exposició individual a la Emily Harvery Gallery de Nova York i a partir d’aquí va exposar i realitzar accions arreu del món en diverses galeries i totes les retrospectives FLUXUS com En l’esperit de Fluxus que va tindre lloc a la Fundació Antoni Tàpies a Barcelona l’any 1994 (3) L’any 2012 va ser la figura central del 50 aniversari de Fluxus a la ciutat de Wiesbaden, Alemanya i altres mostres arreu del món.

En commemoració del centenari del Nu baixant una escala de Marcel Duchamp Ben Patterson va realitzar l’acció Nudes do not descend, they recline amb Patrrycja Germann i Joan Casellas al Nassauischer Kuntsverein de Wiesbaden. Ben Patterson i Ann Noël van apadrinar el projecte FLUXCHAMP!, organitzat per La Muga Caula amb motiu del 50 aniversari de Fluxus i el centenari del Nu baixant una escala a Barcelona, que va ser presentat al Museu de l’Empordà amb un cicle de conferències, l’Art Santa Mònica de Barcelona amb una taula rodona i la Galeria Lola Ventós de Figueres amb una exposició d’art postal.

El 25 de maig de 2016 Ben Patterson va realitzar una foto-acció pel cartell de la 12a trobada internacional de poesia d’acció i performance La Muga Caula, que seria una de les seves darreres obres, ja que moriria sobtadament d’un infart el 25 de juny del mateix any. El juliol el cartell seria presentat al Macba i el setembre al Museu de l’Empordà on l’exemplar 1/5 d’aquesta foto-acció va passar formar part del Museu. El cartell de la 12a Muga Caula seria present a diversos homenatges a Ben Patterson a Wiesbanden, Mila i Nova York.

Per l’exposició anual dels artistes de La Muga Caula a la Galeria Lola Ventós de Figueres Joan Casellas va realitzar una versió lliure del BAR D’EN BEN tal com havia acordat amb el mateix Ben Patterson a Wiesbaden.

1- La ciutat de Figueres té una obra de l’artista Fluxus Wols Vostell davant del Teatre Museu Dalí; l’Obelisc a la televisió del 1978. Aquesta és fruit d’un intercanvi que va realitzar amb Salvador Dalí entre el Teatre Museu Dalí i el Museu Vostell de Malpartida, Caceres. Vostell, com a pare del happening a Europa va participar en el congre del Happening a Granollers l’any 1976 on també va ser present Salvador Dalí com a proto-performer, motiu pel qual (l’art d’acció) podríem dir que Dalí i Vostell van trobar amistat. Veure Dalí artista d’acció i performer. Joan Casellas publicat en castellà a Casos de estudio núm zero Sevilla, 2007, en francès a Inter, Quebec 2008 i en català a Papers d’Art, Girona 2008.
2- Esther Ferrer va realitzar el cartell de la 5 a Muga Caula i participar en la trobada. L’exemplar 1/3 de l’edició fotografia del cartell també forma part del fons del Museu de l’Empordà.
3- Joan Casellas va participar en la Fundació Tàpies en un cicle d’accions Fluxus relacionades amb l’exposició En l’esperit de Fluxus, amb l’acció Cicle 12, versió lliure de l’acció Ciklus de Thomas Schmit.

JOAN CASELLAS
(Teià, Catalunya 1960)

Artista plàstic i d’acció i fotògraf documentalista. Comissari d’esdeveniments i exposicions d’art d’acció. Autor de nombrosos articles sobre performance i l’obra de Marcel Duchamp.

Realitza la seva primera acció l’any 1976 i el 1979 la seva primera exposició individual a l’Espai 10 de la Fundació Miró de Barcelona. Ha presentat el seu treball arreu d’Europa i a Nova York, Quebec, Buenos Aires, Montevideo, Santiago de Chile, Valparaiso, Seul, Wonju, Tel Aviv, Haifa, Jerusalem i Sant Cruz de Tenerife. Actualment el seu treball s’exposa a l’exposició Acció una història provisional dels 90 al Museu d’art contemporani de Barcelona (Macba).

CV de Joan Casellas sobre activitats neo-fluxus i/o en col·laboració amb artistes Fluxus

1960 Neix el 24 de maig sota el signe de gèminis com Ben Patterson, que neix el 29 de maig de 1934.
1976 Amb motiu del 40 aniversari del moviment Dadà, Joan Casellas forma el grup DADÀ ATACA DE NOU amb diversos companys de l”Escola Massana de Barcelona, amb qui realitza nombrosos happenings i accions.

1979 Exposició individual d’objectes neo-dadà, Objectes de sostre, objectes de taula, objectes de terra, a l’Espai 10 de la Fundació Joan Miró de Barcelona.

1982-1985 Treballa com a fotògraf a l’Arxiu Diocesa i el Seminari Conciliar de Barcelona.

1988 Coneix la llibreria Fluxus Printed Matter de Nova York (on viu de 1986 a 1991) i crea amb Juan Ugalde i Patricia Gadea les revistes de fotocòpies CHUC, ANYWAY i ESTRUJEN BANK.

1992 Crea a Barcelona la revista postal AIRE

1993 És membre fundador de la revista fluxi-neo-dadà Revista Parlada de Viva Veu amb Carles Hac Mor, Ester Xargay, Francesca Llopis, Lluís Alabern i Marta Vives.

Publica el primer article sobre la Revista Parlada de Viva Veu a la revista Ajoblanco de Barcelona.

1994 Realitza la sèrie de 12 accions CICLE 12 (versió lliure de l’acció Ciklus de Thomas Schmit) en el context de l’exposició En l’esperit de Fluxus a la Fundació Tàpies de Barcelona, dins el cicle d’accions comissariat per Oscar Abril Ascaso.

1995 Documenta el taller de Juan Hidalgo a la QUAM al Castell de Montesquiu establint una cordial amistat.

Saluda a Wols Vostell després d’una conferència al Palau Macaya de Barcelona.

Participa en la Refluxus orquestra, dirigida per Oscar Abril Ascaso en la darrera activitat de l’exposició En l’esperit de Fluxus a la Fundació Tàpies de Barcelona.

Participa amb Borja Zabala a l’acció Cleen d’Allan Kaprow al CCCB de Barcelona.

l’entrevista a Allan Kaprow i li fa diverses fotografies.

1996 Documenta una acció d’Esther Ferrer a la Casa de Cultura de Girona establint amb ella una duradora
amistat i col·laboració.

Amb Oscar Abril Ascaso crea el Club 7 de Barcelona (1996-1998).

1998 Documenta accions de ZAJ en el Macba dins el context de l’exposició Out of action.

2002 Crea el Kabaret Obert a Barcelona amb Àngel Pastor, Carlos Pina, Maria Cosmes i Pere Sousa (2020-2008).

2003 Coneix a Emmett Williams i Ann Noël i realitza amb ells una acció de Robert Filliu al Macba dins les activitats de l’exposició Un geni sense talent.

2004 Organitza un esdeveniment d’acció al Kabaret Obert en homenatge al 40 aniversari de ZAJ

Participa en una sessió de performance al Circulo de Bellas Artes de Madrid en homenatge al 40 aniversari
de ZAJ.

2005 Crea la Trobada Internacional de Poesia d’Acció i Performance La Muga Caula a Les Escaules, Alt
Empordà (2005-2019).

2007 Com a corresponsal de La Vanguardia assisteix al judici dut a la Cort d’apel·lacions de Paris contra Pierre Pinoncelli per l’atac amb martell a una rèplica de la Fountain de Duchamp com acte neo-dadà.

Realitza l’acció DUVOSPICA al Museu Vostell de Malpartida de Caceres, en homenatge a Vostell, Pinoncelli i Duchamp.

2008 Documenta i participa en una acció de Ben Patterson a l’IVAM de València.

2011 Documenta i participa en una acció de Ben Patterson al Museu Fluxus de Postdam, Alemanya.

Realitza l’acció Kopfaction en memòria d’Emmet Williams al Grimm Museum de Berlín, Alemanya.

2012 Amb Patriycja German i Ben Patterson participa en l’acció de Ben Patterson Nudes do not descendind, they recline al Nassuicher Kuntsverein de Wiesbaden, Alemanya.

Organitza el FLUXCHAMP! Una convocatòria d’art postal i cicle de conferències amb motiu del 50 aniversari de Fluxus i el centenari de l’exposició del Nu baixant una escala de Duchamp a Barcelona i nomena Ann Noël i Ben Patterson padrins del projecte.

2014 Documenta i participa en l’acció Doctor Ben’s Fluxus Fountainhead Elixirs de Ben Patterson al Nassuicher Kuntsverein de Wiesbaden, Alemanya.

Participa al 50 aniversari de ZAJ al Museu Reina Sofia de Madrid.

2016 Amb motiu del dia de l’Art organitza una intervenció plàstica i accionista neo-dadà al monument de Narcís Monturiol (inventor del submarí) davant del Museu de l’Empordà apre la intervenció del monument a Goethe del Museu de Wiesbaden per l’exposició del 50 aniversari de Fluxus.

Viatge a Wiesbaden per realitzar la producció fotogràfica de la foto-acció de Ben Patterson THE KAISER PLAYS VIOLIN pel cartell de la 12 a Muga Caula.

Organitza una taula rodona al Macba de Barcelona per presentar el cartell de Ben Patterson.

Organitza l’exposició Els cartells de la Muga Caula al Museu de l’Empordà. L’exposició inclou el cartell de Ben Patterson.

Crea una versió lliure del BAR DEL BEN pactada amb el mateix Ben Patterson per l’exposició de La Muga Caula a la Galeria Lola Ventós de Figueres.

Organitza la jornada Dadà i l’exili al Museu de l’exili de la Jonquera. Al flayer publica la versió lliure del boteller de Ben Patterson exposat al Bar d’en Ben de Figueres.

2018 El Museu de l’Empordà organitza l’exposició Noves adquisicions, entre les quals exposa la foto-acció de Ben Patterson The Kaiser plays violin.

2021 Organitza l’exposició Ben Patterson a l’Empordà, al Museu de l’Empordà.

Galeria