Amb motiu de la 15ª edició La Muga Caula tenca una etapa i n’inicia un altre

Després de 15 edicions la trobada internacional de poesia d’acció i performance La Muga Caula arriba al seu fi. Han sigut més de 500 performances de la mà de 250 artistes d’arreu del món: Països Catalans i Espanya, Portugal, Cabo Verde, França, Itàlia, Anglaterra, Alemanya, Polònia, Bèlgica, Holanda, Suïssa, Suècia, Noruega, Finlàndia, Estònia, Israel, Palestina, Algèria, Marroc, Nigèria, Congo, Afganistan, Japó, Canadà, Estats Units, Mèxic, Puerto Rico, Argentina, Uruguai, i Colòmbia. Una gran carretada d’artistes d’acció que han desplegat els seus treballs de poesia d’acció, poesia fonètica, polipoesia i performance de diferents maneres; amb accions d’un minut a l’espai BE (breu i espontani) d’entre 20 i 30 minuts en les accions consecutives, de 2 hores en les accions duracionals simultànies i amb accions de grup, sempre posant el focus en el paisatge natural i arquitectònic de la nostra terra. Convivint i intercanviant experiències amb els veïns i veïnes que assisteixen a les accions i deixen casa seva per acollir, artistes. Als i les voluntàries que col·laboren per cuinar per tots i totes, per assistir als artistes. Amb el públic entregat que conviu els tres dies i dues nits que ho porten tot en un “Totum” d’experiència.

Cloem la trobada d’art en viu per dos motius, un de natural i l’altre de conjuntural:

A
Any rere any hem procurat millorar la trobada. Primer de cara als artistes, amb la seva remuneració i recursos i amb una millor difusió del seu treball amb exposicions d’obres i documents, edicions gràfiques i publicacions. També hem procurat fer millores organitzatives i d’intendència i sobretot millores de cara a l’audiència, oferint-li més aspectes i registres de cada artista, amb diverses modalitats d’acció, documentació i comunicació.
Finalment hem arribat a un límit logístic i d’energia personal. No tenim més espai per seguir creixent ni la mateixa energia de fa 15 anys i això és natural. Preferim acabar ara, en plena eufòria que anar decaient de mica en mica.

Z
També pleguem perquè resulta impossible continuar endavant, millorar i sobretot oferir un relleu quan les fórmules públiques pel finançament, d’aquests tipus d’esdeveniments, són del tot insuficients i precàries, tant per les quantitats atorgades, com per la forma en què s’atorguen i per la manca de cap mena de valoració vers els projectes consolidats. Sols podem pensar que hi ha una incomprensió crònica cap aquest tipus d’art experimental o una perversa política de deixar-los morir en la mesura que no poden consolidar-se i amb la malèvola certesa de què la creativitat del país sempre farà néixer nous projectes i així la quota experimental romandrà coberta sense més compromís.
Sempre ho hem dit i ho repetim: Hi ha propostes artístiques que no poden tindre “ingressos propis” ni rebre “esponsorització privada” quan no hi ha cap contrapartida a oferir a les empreses. No tot és “indústria cultural”. Nosaltres som el I+D de la cultural i per tant, pràctiques d’aquest tipus han de ser observades no des d’una rendibilitat o auto manteniment sinó com inversions socials i de futur. Per tot plegat pleguem.

EL FUTUR

Sempre hi ha un futur, i la Muga Caula, com una gran pedra al sol ha acumulat molta energia, en forma de documents, edicions, objectes i obres relacionades amb la nostra llarga pràctica de l’art d’acció. Tot aquest patrimoni el posarem a l’abast dels interessats amb l’obertura al públic del nostre Arxiu en un espai físic a les Escaules i també al Museu de l’Empordà on hem fet donació de totes les nostres edicions d’artista, a la Biblioteca Fages de Climent on hem obert una “lleixa virtual” de llibres d’art d’acció i poesia d’acció i visual i en la nostra web. Tot això ho continuarem alimentant amb noves exposicions (i ja en portem 25!) així com amb la continuïtat dels seminaris, residències i tallers, buscant la complicitat de les escoles i universitats, en definitiva La Muga Caula continua com espai d’estudi i difusió de l’art d’acció.

Tenim encara una notícia més, de cara al futur de la Muga Caula, però ens la reservem com a sorpresa el dia 15 de setembre, quan oferirem el pastís dels 15 anys, obra del poeta pastisser, Àngel Rodríguez i amb la presència de Marcel Duchamp meme revingut!