inauguració de l’exposició Brossa Dadà

dissabte 8 de juny de 2019 a les 20.00 h

Galeria Lola Ventós. Calçada dels Monjos 26, Figueres

Exposició col·lectiva amb obres de tots els artistes participants en la 15ª edició de La Muga Caula.

Exposició-donació

Llibres de La Muga Caula: De Duchamp a Brossa una dèria pels llibres

Nosaltres venem Aire de la Caula i ens atansem indisciplinadament als nostres mestres: Duchamp i Elsa von Freitag-Loringhoven, Man Ray, Mina Loy, Dalí, Maruja Mallo, Esther Ferrer, Carles Hac Mor, Fina Miralles i Joan Brossa en l’any del seu centenari.

Sota l’influx Dadà Brossa va inventar la roda de carro quadrada, el post-teatre i un dau de set cares i un altre d’esfèric, i encara més difícil, com el mateix Duchamp, sense fer mai cap ni una performace, va esdevenir-ne mestre i aquí albirem un secret; l’art d’acció no es pas una qüestió cinètica ni futurista ni encara menys realista però si ben real i mental

Per aquesta 15a edició comptarem a la participació dels dadà i anti dadà, brossians i anti brossians:

Anonymus Boh, Taje Devilgril, Hobo i Littel Tom del grup NON GRATA d’Estònia. Yannos Majestikos de la Republicà Democràtica del Congo, Theodor di Ricco dels Estats Units de Nord America,Rolls Rolf Langhans d’Alemanya, Silvia Antolín de Cantabria, David Montosa d’Andalusia i Alicia Cayuela de Cadaqués, Paco Justícia, Rosa Grau,Quim Pujol, Paula Artés de Catalunya i Daco de Figueres.

Els llibres de La Muga Caula:

De Duchamp* a Brossa una dèria pel llibre

Tots els anys la Muga Caula presenta llibres relacionats amb els artistes de la trobada: Catàlegs d’exposicions, recopilacions d’altres trobades d’acció, llibres d’artista i llibres-acció; es a dir llibres que formen part indissoluble d’una acció o que operen com un llibre de partitures. Llibres difícils o impossible de trobar en les llibreries comercials .

Amb motiu de la 15 edició volem recopilar-los en una lleixa de la Biblioteca de Figueres i d’aquí en endavant alimentat aquesta lleixa d’acció. Entre les novetats d’enguany dos volums monumentals del grup d’acció estonià NONGRATA que aquest 2019 son els autors del cartell de la 15ª edició de la Muga Caula.

A Catalunya la poesia d’acció i performace te un referent i mestre; Joan Brossa de qui celebrem el centenari del seu naixement (1919-2019) i a qui dediquem el lema d’aquest any Brossa Dadà; un paisatge d’acció sense fi. Per això em demanat a la Glòria Bordons que ens parli de Brossa i els seus processos creatius posat l’accent amb els nombrosos llibres d’artista que va produir.

*Perquè Duchamp?

Mestre dels mestres dels llibres d’artista i patro de la Muga Caula, fa cent anys va pintar bigotis a la Gioconda just quant naixia Joan Brossa que per això va esdevindré el gran redimeidista català oaixi…Per això desplegarem a la biblioteca una Boîte en Valise de Duchamp replicada per Mathieu Mercier.

Els deixebles de Marcel Duchamp

Un film de Josep Pérez

A mitjans dels SXX l’artista Francès, naturalitzat nord americà, Marcel Duchamp va fer creure a tot el mon que havia abandonat l’art per dedicares als escats. En secret desenvolupa una intensa activitat artística amb Salvador Dalí a Paris Nova Iork i l’Empordà sent el Salt de la Caula un dels seus llocs predilectes. Res d’això surt al film pro la Caula ha esdevingut un lloc de pelegrinatge duchampià generador de diverses activitats artístiques entre les quals la trobada de performace La Muga Caula. Josep Pérez s’infiltra en la 14a Muga Caula i descobreix una historia:

Sinopsi del film: Una infermera que vol ser performer, un apassionat professor de l’art d’acció i alguns dels millors performers de tot el món coincideixen en un petit poble a les muntanyes…

Sobre el Director: Josep Pérez (Barcelona, 1970) treballa en l’audiovisual des de l’any 1994 essent productor, guionista i realitzador d’una desena de curtmetratges i tres llargmetratges, tant ficció com documentals; guionista a diversos de projectes de TVmovie; i realitzador d’algunes sèries de televisió. Des de l’any 2009 resideix a l’Empordà on també exerceix de periodista