Presentació de la programació i el cartell de la 14a edició de La Muga Caula

Autora:  Paloma Orts (Catalunya)

dimecres 30 de maig de 2018 a les 17.30 h

Museu de l’Empordà. La Rambla, 2. 17600 Figueres

Des de l’any 2007 els cartells de la Muga Caula s’elaboren amb obres originals d’artistes participants en la trobada i des de l’any 2011 aquestes obres són foto-accions realitzades en exclusiva per la trobada. Després de comptar amb la participació de figures tan rellevants com Esther Ferrer (2009) Fina Miralles (2012) o Ben Patterson (2016) entre d’altres, des de l’any 2017 encarreguem el cartell a un artista jove que ha de desenvolupar el seu treball en l’entorn de les Escaules, motiu pel qual se li dóna una residència de deu dies a Can Burgas. Els artistes premiats l’any passat varen ser Isil Sol Vil x Maria Barsy Janer i enguany Paloma Orts.

D’aquestes obres es fan dues edicions signades i numerades, una de 120 exemplar 30×40 cm i una de 5 exemplar de 70×100 cm. L’exemplar número 1 d’aquesta edició de 5 passa al fons del Museu de l’Empordà.

 

PALOMA ORTS PASCUAL
13/09/1990 (Alcoi-València)
Escoltar la terra, la natura, la persona asseguda al meu costat en el vagó del tren, el xiquet que juga a la vora de la mar, els gestos de ma mare i remenar les sopes amb la cullera de la meua àvia. Sentir allò per mi és el regal de la vida, és l’art en si mateix, al qual jo tan sols responc i espere que allò em responga a mi, per ser-hi juntes.

Graduada en Belles Arts (UB, Barcelona), amb un Foundation Course in Art (UAL, London) i especialitzada amb un Màster d’Educació (UB, Barcelona). Em dedique a la pràctica de la performance i a l’art de registrar i arxivar memòries i accions de la vida. Paral·lelament impartisc tallers en varius tipus de comunitats fora de l’àmbit cultural, com a necessitat de fer aflorar amb tothom les subjectivitats artístiques.

 

Activitats de la Muga Caula al llarg de l’any 2018

La Muga Caula és una trobada internacional de poesia d’acció i performance de periodicitat anual que té lloc a les Escaules, Alt Empordà des de l’any 2005 el primer cap de setmana després de l’onze de setembre.
El nostre interès principal és la pràctica de l’art en viu però també la seva difusió, això ens ha portat a organitzar exposicions, seminaris, conferències, i nombroses activitats complementàries, al llarg de tot l’any i particularment a la ciutat de Figueres.

La Muga Caula a la ciutat de Figueres

Els nostres socis estables a la ciutat de Figueres són el Museu de l’Empordà des de l’any 2007, la Galeria Lola Ventós des de l’any 2010, la Biblioteca Fages de Climent des de l’any 2017 i enguany l’institut Alexandre Deulofeu.

Puntualment hem col·laborat o col·laborarem amb Bòlit de Girona, Museu de l’Exili de la Jonquera i Macba, Arts Santa Mònica i la Fundació Joan Brossa de Barcelona i amb nombrosos festivals d’art d’acció arreu d’Europa. Per tot plegat ens ha semblat d’utilitat publicar un programa general de les activitats de la Muga Caula que les posi en context.

 

Aquest 2018 hem organitzat 12 activitats:

Residència d’artista
Can Burgas. Les Escaules. Març-abril
Paloma Orts, autora del cartell de la 14a Muga Caula.
Residència de 10 dies per realitzar la imatge del cartell.

Dia de l’Art
Museu de l’Empordà, 14 d’abril, 18.00 h
Lluís Alabern. Acció Cuina en diàleg amb la pintura
La cuina de Vilamaniscle de Joan Padern

Presentació del cartell de la 14a edició
Museu de l’Empordà, dimecres 30 de maig a les 17.30 h
Presentació del cartell i de la programació de 2018.

Exposició El paisatge espiral
Galeria Lola Ventós, de Figueres
Inauguració dimarts, 5 de juny, 20.00 h, amb obres de tots els artistes participants en la 14a Muga Caula.
Del 5 de juny al 8 de juliol

Exposició El paisatge documental 2017
Museu de l’Empordà
Inauguració: dissabte 1 de setembre, a les 12.00 h
Xavier Moreno i Petra Vlasman
De l’1 al 23 de setembre.

Taller internacional de performance
Les Escaules,12, 13 i 14 de setembre. A càrrec del performer Jelili Atiku.
Inscripcions pel taller a info@lamugacaula.cat

14a Trobada internacional de Poesia d’Acció i Performance la Muga Caula
Les Escaules (Alt Empordà), 14, 15 i 16 de setembre.
(vegeu programa de mà)

Tallers de performance per a infants i joves
Del 24 al 28 de setembre, a càrrec del performer Rubén Barroso
IES Ignasi Deulofeu, de Figueres
Escola Santa Cecília, de Boadella i les Escaules