Exposició El paisatge documental 2016

La Muga Caula i el Museu de l’Empordà presenten El paisatge documental 2016.

Videoreportatge d’Habitual Vídeo Team (Josep M. Jordana i Lis Costa) i fotografies de Paco Justicia.

Inauguració: Dissabte 2 de setembre a les 18.30 h

Comissari: Joan Casellas

Lloc: Museu de l’Empordà

Dates: Del 2 al 30 de setembre de 2017

Per més informació: 972 569 255 i 670 247 943

El paisatge documental és una innovadora sèrie d’exposicions iniciades l’any 2011 amb el doble objectiu de donar a conèixer la trobada internacional de poesia d’acció i performace La Muga Caula, que anualment te lloc a les Escaules un cap de setmana de  setembre des de l’any 2005, i posar en valor la feina dels documentalistes com a creadors per mèrit propi.

Sent l’art d’acció un art efímer i irrepetible, els documents videogràfics i fotogràfics, així com les restes i eines d’acció esdevenen vitals per conèixer més enllà de l’experiència directa aquest art experimental que va néixer amb les avantguardes del segle XX i que te en Marcel Duchamp i Salvador Dalí els seus referents històrics.

Els documentalistes en deixar constància dels fets, inevitablement ho fan des de el seu punt de vista (1) i per tant des de les seves virtuts artístiques. Si en el transcorre de la trobada d’art en viu els documentalistes ocupen un discret segon pla, amb aquesta sèrie de exposicions volem posar-los en la primera línia d’atenció del públic, que no tant sols tindrà coneixement de les accions que es van presentar si no de la seva manera artística d’explicar-ho.

Habitual Vídeo Team

És un equip format per Josep M. Jordana i Lis Costa a Barcelona l’any 1991, dedicat a la documentació d’actes culturals lligats a la música, la poesia i la performace. Disposen d’un Arxiu de més de 1000 gravacions . L’any 2012 engeguen el projecte SUMMA, a fi de convertir aquest patrimoni audiovisual en un Arxiu videogràfic en línia d’accés públic i gratuït.

www.summa-hvt.org   www.fluxfestival.org   www.influxfestival.org

Paco Justicia

Fotògraf documentalista i pictoralista, artista autodidacta i escalador, es vincula a La Muga Caula des de la 5ª edició, en la que va assistir al taller de Raul Marroquin i Clemente Padín. Des de llavors ha participat cada any en l’espai BE (Breu i Espontani) de la trobada.

Al llarg de les 13 edicions de la Muga Caula i particularment des de l’any 2008 en que establim la participació de fotògrafs i vídeo documentalistes, han documentat la Muga Caula:

VÍDEO

Nelsol Hausman (Catalunya), Ona Vega Passola (Catalunya), Chistopher Hewitt (Anglaterra), Paolo Colleoni (Italia), Bárbara Domínguez (Espanya), Carlus Camps (Catalunya) Habitual Vídeo Team (Catalunya) i aquest 2017 Xavier Moreno (Catalunya).

FOTOGRAFIA

Pietro Pellini (Alemanya), Shibata Ayano (Japó), Ana Rita Rodrigues (Portugal), Joan Casellas (Catalunya), Marta Vergonyós (Catalunya), Paco Justicia (Catalunya) i aquest 2017 Petra Vlasman (Països Baixos).

1- És el punt de vista del fotògraf el que fa d’una fotografia, obtinguda amb mètodes químics, òptics i mecànics, una obra d’art, precedent del collage, l’assemblatge i el readymade com a procediments artístics aliens a la mà virtuosa, avui plenament acceptats com a formes de fer art.

Galeria