De Marcel Duchamp a Ben Patterson

L’artista Fluxus Ben Patterson és l’autor del cartell d’aquesta 12a edició de la Muga Caula. Una foto-acció inèdita que va crear a finals de maig poc abans de la seva mort.

De Marcel Duchamp a Ben Patterson: La política documental de la Muga Caula en acció és el títol de la taula rodona amb Oscar Abril Ascaso, Lis Costa i Joan Casellas que tindrà lloc dimecres 13 de juliol, a les 19h, a l’Auditori Meier del MACBA. La revelació en primícia d’alguns detalls de la producció del cartell a l’estudi de Patterson a Wiesbaden, Alemanya, serà el punt de partida per a parlar de l’obra de Patterson, de Fluxus i les seves extensions i del projecte documental de La Muga Caula.

Ben Patterson (Pittsburgh, EUA, 29 maig de 1934 – Wiesbaden, Alemanya, 25 juny de 2016) fou membre fundador del grup Fluxus. Format en música clàssica, durant els anys cinquanta va tocar en diverses orquestres com a baix. A principis dels seixanta va endinsar-se en la música experimental i va participar al Festival Internacional de Música Nova de Wiesbaden, considerat el punt de partida del grup Fluxus, al qual continuaria vinculat junt amb George Maciunas, La Monte Young, Nam June Paik o Yoko Ono, entre d’altres.

La Muga Caula neix l’any 2005 per celebrar el 40è aniversari d’un fet històric documentat fotogràficament l’any 1965: la visita de Marcel Duchamp al salt d’aigua de la Caula a Les Escaules, Alt Empordà. La fotografia documental i les fotoaccions, de les quals Duchamp va ser un predecessor, tenen un paper central en La Muga Caula, que es materialitza en la sèrie d’exposicions El paisatge documental que cada any es presenta al Museu de l’Empordà i en la producció d’una foto performance en exclusiva per al cartell anunciador.

Participants

Oscar Abril Ascaso, artista d’acció i director de Sectors Culturals i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona.

Lis Costa, professora de Comunicació Audiovisual a la Universitat de Barcelona, codirectora d’Habitual Video Team amb Josep M. Jordana, amb qui organitza el festival de vídeo d’autor FLUX i el d’arts escèniques audiovisuals INFLUX, així com l’arxiu audiovisual on line SUMMA.

Joan Casellas, artista d’acció i director de La Muga Caula.

Galeria